Leírás és Paraméterek
Az üvegtésztát, más néven celofántésztát, mungóbabból kivont keményítőből és vízből készítik, tojás hozzáadása nélkül. Általában cérnametélt formában, vagy tagliatelle-re emlékeztető, szélesebb lapokban kapható. Galuskaszerű, patkánytészta néven elhíresült változata is létezik.
A mungóbab lisztje magas fehérjetartalmánál és alacsony zsír- és szénhidráttartalmánál fogva értékesebb tápanyag, mint a búzaliszt. Az üvegtészta gazdag vitaminokban, nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2-vitaminokat, valamint az A-vitamin elővitaminját sem nélkülözi, valamint vasat, kalciumot és foszfort tartalmaz. Mivel könnyen emészthető, alacsony a kalória-, és szénhidráttartalma, cukorbetegek és diétázók számára is fogyasztható. A mungóbab könnyebben emészthető, mint a Közép-Európában elterjedt fejtett bab és nem okoz puffadást.
Más tésztafélék elkészítési módjától eltérően az üvegtésztát általában nem főzik meg, hanem beáztatják és megsütik vagy közvetlenül a levesbe teszik. Lehet pirítani is.
Szószokkal ízesíthetjük, salátákat lehet belőle készíteni, vagy húsokhoz köretként adhatjuk. Klasszikus Wok-zöldség, de saláták készítéséhez is felhasználják.
Kiváló salátákat lehet belőle készíteni, de szószokkal is ízesíthetjük, vagy húsokhoz köretként adhatjuk.
Az elkészítése nagyon egyszerű, az üvegtésztát ugyanis nem kell főzni, csak forrázni. A forró vízben, lefedve körülbelül 10 percig hagyd állni, majd leszűrés után mehetnek rá zöldségek, húsok, halak. Semleges íze miatt mindenhez jól illik
100G ÜVEGTÉSZTA TÁPÉRTÉKE | |
Energia KJ-ban | 1380 |
Energia Kcal-ban | 330 |
Zsír | 0,2g |
- amelyből telített zsírsav | 0,05g |
Szénhidrát | 85,3g |
- amelyből cukor | 0,1g |
Fehérje | 0,4g |
Só | 16mg |